Rutes senderistes

Estellencs presenta unes condicions naturals i paisatgístiques privilegiades i una de les millors maneres de gaudir-ne és amb la pràctica del senderisme. Aquesta activitat es pot realitzar aprofitant les diferents rutes que trobam al municipi i que transcorren per camins tradicionals existents, el que els hi fa mantenir una clara harmonia amb l’entorn.

Rutes senderistes d’Estellencs:

Camí Reial

El recorregut surt de prop dels rentadors d’Estellencs i transcorre pel Camí Reial. Seguint aquest camí, aviat veurem les cases de Son Fortuny des de lluny. Més endavant, deixant enrere la pista forestal, arribarem al Coll d’Estellencs, punt més alt del recorregut (652 m). La ruta continua fins arribar a la carretera PMV-1101, que condueix pocs metres després al nucli de Puigpunyent.

Puig de Galatzó

El Puig de Galatzó és una muntanya carregada d’història i simbolisme per les diferents civilitzacions que han poblat Mallorca, i es tracta, a més, del punt més elevat de la zona de ponent de l’illa.L’itinerari per coronar el cim comença per la pista forestal que dóna accés a les finques públiques de Son Fortuny i Sa Coma d’en Vidal, pujant fins a la zona recreativa del Boal de Ses Serveres. Des d’allà continuarem el recorregut per la ruta senyalitzada i, arribats al cim, podrem gaudir d’unes vistes privilegiades tant d’Estellencs com de la pràctica totalitat de l’illa de Mallorca.

Baixada a la mar

Aquesta ruta proposa, en un curt recorregut circular, la baixada des del nucli urbà del poble fins a Cala Estellencs. Aquest petit itinerari ens permetrà gaudir dels paisatges de la zona i, una vegada arribats a la cala, podrem contemplar el litoral característic de la Serra de Tramuntana, on destaquen els grans penya-segats. A la mateixa cala hi podrem apreciar també els escars, petits refugis per a les embarcacions tradicionals dels pescadors.

Pujada a la Mola de s’Esclop

L’itinerari per coronar el cim comença per la pista forestal que dóna accés a les finques públiques de Son Fortuny i Sa Coma d’en Vidal, pujant fins a la zona recreativa del Boal de Ses Serveres. Al llarg de la pujada, podem gaudir de les espectaculars vistes de la costa d’Estellencs i, amb una mica de sort, podrem divisar algun exemplar d’àguila calçada (Hieraaetus pennatus).

Arribats al cim, podrem visitar les runes del petit observatori on l’any 1808 va viure l’astrònom Dominique François Aragó, on va treballar per establir la mesura de l’arc del meridià terrestre entre Catalunya i Balears.

Ruta d’enllaç

L’itinerari comença en el mateix centre d’Estellencs, des d’on sortirem seguint el camí de la Ruta de Pedra en Sec o GR221, que transcorre paral·lel a la carretera que uneix Estellencs amb Andratx.

A prop del Mirador de Ricard Roca girarem, sempre seguint l’itinerari del GR-221, i agafarem novament la mateixa carretera durant uns instants fins arribar al final de recorregut, en el punt quilomètric 97. Aquí tendrem l’opció de continuar fins a la sortida de les rutes cap al Galatzó o la mola de s’Esclop.

GR 221

La Ruta de la Pedra en Sec és un itinerari que recorre tota la Serra de Tramuntana, des d’Andratx fins a Pollença, amb un total de 8 etapes i 9 variants. El recorregut proposa conèixer els paisatges, patrimoni, costums i tots els encants d’aquesta zona declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

D’aquest gran recorregut transcorren per Estellencs l’etapa 2, La Trapa – Estellencs (actualment en projecte) així com la Variant B, que uneix els nuclis d’Es Capdellà i Estellencs. També forma part del GR 221 el Camí del Correu, que uneix Estellencs amb Banyalbufar.

Taula resum

 

Sortida

Arribada

Dificultat

Longitud

Durada

Camí Reial

Estellencs

Puigpunyent

Alta

9.500 m

3:30/4 h

Puig de Galatzó

Crtra. Ma-10,97 km

Crtra. Ma-10,97 km

Alta

11.100 m

6.00 h

Baixada a la mar

Estellencs

Estellencs

Baixa

3.200 m

50 min

Pujada a la Mola de s'Esclop

Crtra. Ma-10, 97 km

Crtra. Ma-10, 97 km

Mitjana - alta

8.200 m

4:00 h

Ruta d'enllaç

Estellencs

Crtra. Ma-10, 97 km

Baixa

3.200 m

50 min